Scurt istoric

Istorie Noiembrie 17, 2014

Baranca, este o localitate ce face parte din comuna Cristineşti, judeţul Botoşani.  

Satul se învecinează la Est cu localitatea Cristineşti aflată la o distanţă de 6 km, iar la Sud şi Sud-Est cu localităţile Fundu Herţii, respectiv Poiana, la aproximativ 2-3 km. Cel mai apropiat oraş este Dorohoi situate în partea de Sud-Est la o distanţă de 29 km.

În anul 1998, urmare a recomandării Înaltpreasfinţitului Daniel Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei de atunci, actualmente Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ca fiecare sat să devină parohie având biserică şi preot, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a sfinţit locul pentru ridicarea sfântului locaş în satul Baranca.

Datorită resurselor financiare reduse din această parohie, lucrările au început foarte greu şi abia în anul 1999 în luna noiembrie s-a turnat temelia bisericii în cimitirul din satul Baranca, de către meşterul Huian Costel.

Lucrările de ridicare şi de înalţare ale bisericii s-au desfăşurat cu mare dificultate datorită posibilităţilor reduse din puct de vedere financiar ale credincioşilor din parohie în decursul a 14 ani.

Starea actuală a construcţiei este următoarea:

§  Biserica este ridicată şi acoperită cu tablă zincată;

§  Tencuită cu ciment pe exterior;

§  Geamuri din termopan;

§  Interiorul nu este finalizat, pereţii fiind îmbrăcaţi în frescă neagră, pregătiți pentru pictură.

În jurul bisericii se află se află clopotniţa şi cimitirul parohial.

Biserica îi are ca şi patroni ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir şi pe Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul.